duminică, 6 martie 2011

Cronica Negura Bunget, Sincarnate si Carpatica in TSC

Se pare ca anul 2011 este pentru mine un an al noilor experimente muzicale. Din ce in ce mai des ies din aria mea de “confort” muzical pentru a incerca trupe noi sau diferite fata de ce ascult in mod uzual.

Este si cazul concertului din 3 martie din Silver Church. Povestea mea cu Negura Bunget incepe de prin 2008 cand i-am vazut in deschidere la Paradise Lost, dar atunci asteptam capul de afis cu un mare interes astfel incat nu i-am bagat prea mult in seama pe cei din deschidere.

Pentru ca de atunci nu i-am mai prins in concert, am zis ca ar fi cazul sa le dau o sansa si sa merg la un concert la lor. Cam tarziu, stiu, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Am ajuns la Silver Church in jurul orei 20 si inca nu incepuse concertul. Prima trupa a serii a fost Carpatica, o trupa foarte tanara dar care promite multe. Este o onoare si o experienta uriasa pentru ei sa deschida cele trei concerte din Romania din luna martie ale celor de la Negura Bunget.

Din pacate, sunetul nu i-a ajutat foarte mult pe cei de la Carpatica si probleme au existat pe durata intregului concert (cel putin in zona din fata scenei, unde am stat eu). Nefiind la curent cu piesele lor, nu pot sa va spun nimic de setlist. Sper sa fructifice experienta acestui mini-turneu si sa creasca pentru ca am un sentiment ca o sa auzim tot mai des de ei de-acum incolo.

A doua trupa a serii a fost Sincarnate. Desi nici ei nu sunt my cup of tea, mi-a placut cantarea lor. Cu un sunet ceva mai bun, au sunat foarte bine de unde am stat eu (pe la jumatatea salii). Am facut mentiunea cu localizarea mea in sala pentru ca am auzit mai multe pareri cum ca in fata vocea nu s-ar fi auzit. M-au facut curioasa cu acest concert asa ca acum astept cu nerabdare sa ascult albumul lor lansat in 2010, “As I go under”. Dintre piesele cantate pe 3 martie amintesc “Song of eternal return”, “On earth the furtherest”, “Getting over Jocasta” si “Rituals of Obnubilation”. Astept cu nerabdare o noua intalnire cu trupa asta!

Si am ajuns si la Negura Bunget, timisorenii care fac metalul romanesc cunoscut si peste hotare. Zona din fata scenei s-a aglomerat, fotografii si-au indreptat obiectivele spre scena si toata lumea astepta cu sufletul la gura inceputul concertului. Trebuie sa recunosc ca incet-incet pe parcursul pieselor ma simteam tot mai prinsa in vraja Negura Bunget astfel incat la final s-au ales cu (cel putin) inca un fan.

Cu ce ne-au incantat? Piese de pe albumele “Om” si “Varstele pamantului” si o piesa noua “La marginea luminii”. O trupa ce suna inchegat acum chiar daca a trecut prin niste schimbari majore de componenta si a renascut din propria cenusa, o trupa care ne-a aratat ca talentul si munca nu iti pot fi luate orice s-ar intampla. Componenta actuala a trupei este: Ageru Pamantului – voce/percutie, Urzit – chitara, Fulmineos –chitara/voce, Gadinet – bass/nai/voce, Inia Dinia – clape/voce si Negru – tobe/percutie.

Au fost piesele “Pamant”, “Hora soarelui”, “Chei de roua”, “Cunoasterea tacuta”.

La final, publicul a scandat minute in sir numele trupei. Mi-as fi dorit si un al doilea bis dar cum trupa nu a mai revenit pe scena, ramane sa spun “prezent!” negresit la urmatorul concert Negura Bunget din Bucuresti.

Hai cu rocku’!

Un comentariu:

Costea spunea...

Negură Bunget sunt o formaţie care şi-au păstrat coloana şi nu s-au adaptat inculturii muzicale ce colcăie pe meleagurile noastre.
Am văzut Negură de trei ori