vineri, 29 ianuarie 2010

Genii muzicale (ep.1): Devin Townsend


M-am gandit eu sa inaugurez o rubrica noua. De fapt, o sa fie asa ca un fel de serial pe blog in care o sa povestesc despre cate un muzician pe care il consider eu genial.

Pentru primul episod, vreau sa vi-l aduc in atentie (si casti/boxe:P) pe Devin Townsend, vocal, compozitor, producator, un muzician complet. Devin este canadian si a devenit cunoscut cand Steve Vai l-a cooptat in echipa lui pentru a inregistra albumul Sex&Religion. Ca sa vedeti de ce l-a ales Vai, ascultati macar "In my dreams with you" :-).

Pentru Devin albumul asta a insemnat inceputul si intrarea in lumea muzicala. In 1994 cei de la Century Media i-au oferit sansa sa semneze un contract si asa a aparut trupa Strapping Young Lad. Pentru primul album (Heavy as a real heavy thing), Devin a produs tot albumul si a cantat aproape la toate instrumentele, one man band ce sa mai vorbim.

A urmat City (1997), un album pe care multa lume il considera cel mai bun album al trupei SYL, urmat de albumul ce poarta numele formatiei, Alien si The new black. SYL este un proiect pretentios, daca ati ascultat stiti despre ce vorbesc. Extreme metalul nu este pentru oricine :P.

Pe langa activitatea sa muzicala din SYL, Devin a continuat si cu proiectele sale solo, dintre care trebuie sa amintesc Synchestra si Ziltoid the Omniscient. In plus, a colaborat si cu Ayreon cantand pe albumul The human equation (a intruchipat bineinteles partea Rage).

Dupa o pauza de stat departe de scena, taiat pletele din dotare, renuntat la bautura si fumat, Devin s-a intors cu un nou proiect, pe numele lui Devin Townsend Project si cu un stil diferit fata de ce abordase pana la momentul respectiv. Omul asta nu inceteaza sa ma uimeasca!!

Ki si Addicted sunt primele 2 albume din seria de 4 (urmeaza Deconstruction si Ghost), fiecare album fiind diferit de cel precedent desi impreuna fac un singur album conceptual. I can see the difference between Ki & Addicted si abia astept sa ascult urmatoarele albume. Pe Addicted canta si Anneke van Giersbergen, fosta solista de la The Gathering in cazul in care va intrebati de unde o stiati.

Despre Devin am aflat de la un bun prieten, mare fan, care mi-a scris intr-o seara de vara pe un CD cateva albume SYL si Corrosion of conformity. Eram prin facultate si la vremea respectiva ascultam destul de multe chestii suparate. Acum, simt ca sunt mai aproape cu sufletul de noul stil pe care-l abordeaza Devin si sper sa continue in aceiasi directie desi la cum il stiu eu, sigur se intoarce la suparaciuni (e nebun!).

Si pentru ca vorba multa nu poate sa redea nici a 1000a parte din muzica pe care o face cineva, va las mai jos in compania lui Devin...



Niciun comentariu: