duminică, 27 februarie 2011

Omul, fiinta sociala

Intrerup un pic seria postarilor din vacanta pentru ca in ultima vreme ma tot gasesc in discutii despre religie, manipularea maselor, viitorul societatii si faptul ca suntem fucked-up de tehnologie, free will-ul pe care nu-l avem si alte asemenea. Nu stiu ce i-a apucat pe toti sa despice firul in patru dar e interesant sa auzi pareri diferite despre astfel de subiecte.

Parerea mea? Well, subiectele abordate sunt vaste si implica nenumarate ipoteze. Stiu ca suntem o societate a consumului (si cumparam de multe ori si lucruri de care nu avem nevoie gratie brainwashului si nu numai), dependenta de tehnologie si modalitati de comunicare. Eu recunosc ca-s dependenta de internet si mi-am dat seama de asta in momentele in care ma trezeam fara si ma apucau istericalele. Nu stau toata ziua pe internet, dar trebuie sa stiu ca este acolo daca am eu chef sa accesez ceva.

Am citit mai demult "Mobilul" de Stephen King si probabil ca sub influenta acestei carti am ramas cu impresia ca sfarsitul ni se va trage de la tehnologie. Dar la dracu ca ma bucur de beneficiile acesteia in fiecare zi si mai mult decat atat incerc sa profit la maxim de tot ce imi ofera.

Daca si din ce cauza va ajunge umanitatea la declin, sper sa nu apuc sa vad in viata asta. Dar pentru moment, cred ca cel mai bun lucru pe care il pot face pentru mine este sa ma bucur de lucruri simple, sentimente si amintiri. Da, mi-am luat un aparat foto pentru ca nu vreau sa uit nimic din lucrurile frumoase pe care le intalnesc sau le vad.

Mi-e foarte clar ca nu actionez instinctual decat in foarte putine cazuri si ca educatia pe care am primit-o m-a modelat dupa societatea de la momentul respectiv. Ma update-ez constant dar o baza exista si o am de cand eram mai mica. So, free will? Din punctul meu de vedere este limitat pentru ca daca ar exista in toata acceptiunea termenului probabil ca acum ar fi un fel de haos pe planeta.

Sa mai intru si in subiectul cu religia? Nu cred ca poate contesta nimeni ca religia a reprezentant intotdeauna cel mai bun instrument de manipulare a maselor si totodata un izvor nesecat de bani. Eu sunt de parere ca daca crezi in ceva anume, nu ai nevoie de un loc, un lacas sau mai stiu eu ce unde sa iti arati adoratia. Si nici macar de oameni care sa iti arate calea spre lumina. Nu am fost niciodata o persoana religioasa dar daca va intrebati daca cred in ceea ce generic se numeste Dumnezeu, raspunsul este da. Pentru ca viata este un miracol.

Nu cred ca am apucat sa abordez toate aspectele insirate la inceput dar a fost un exercitiu bun de scriere pentru ora tarzie care este acum. Simtiti-va liberi sa ma loviti cu opiniile voastre :D.

Un comentariu:

Sasa spunea...

te mai invitam la cenaclu de la noi. acu imi dau seama ca e aproape un cenaclu, adunare de oameni care filozofeaza in legea lor, dar se pare ca avem si un pic de cap.
brusc, ma simt boema :)